Bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum

Kom de geschiedenis van de omgeving beleven!

Grenzeloos is gelegen in een uniek stukje cultuur en natuur. Voordat u aan uw wandeling of fietstocht begint, is het een echte aanrader om een kijkje te komen nemen in ons bezoekerscentrum. Vanaf hier kunt u met een koffer vol verhalen het gebied in trekken, waardoor de omgeving tot leven komt.

In deze ruimte worden verschillende plaatsen, met allemaal hun eigen geschiedenis, onder een vergrootglas gelegd. 7 Panelen met verhalen uit de omgeving en 3 panelen met een persoonlijk verhaal. Doldersum is het perfecte start- en eindpunt om zowel de Koloniën van Weldadigheid, het Drents-Friese Wold, Veenhuizen en Noordwolde te gaan ontdekken.      Klik hier voor het tv fragment. 

Neem een stukje beleving mee naar huis

Vanaf 15 april is ons nieuwe bezoekerscentrum te bewonderen. Kom hier beleven wat de omgeving te bieden heeft, bekijk een stukje geschiedenis en ontdek de mooiste wandel- en fietsroutes. Tevens is er in ons bezoekerscentrum ook een shop aanwezig met onder andere streekproducten, boeken, food en non-food artikelen. 

 

Maak kennis met de rijke geschiedenis van de omgeving

Bekijk hieronder alvast vier historische verhalen die in het bezoekerscentrum worden getoond, dit is een kleine impressie van veel andere historische verhalen die je in Doldersum kunt beleven.

Urnenveld

1000 v.c. – 500 v.c.

Op drie kilometer afstand van Grenzeloos ligt een van de grootste urnenvelden van Noordwest-Europa met grafheuvels uit de late bronstijd en ijzertijd. Dit urnenveld werd in die tijd in gebruik genomen toen men voor het eerst overging op lijkverbranding. De crematieresten werden soms in een urn begraven. Het veld bij Doldersum, het Koelingsveld, is volledig opgegraven in 1937. Er is speciaal een wandelroute ontwikkeld die langs het Koelingsveld gaat, deze route is te vinden in het bezoekerscentrum.

Karrenspoor

500 n.c. – 18e eeuw

Ten Noorden van Doldersum ligt het Doldersummerveld. In dit uitgestrekte heidegebied zijn oeroude karrensporen teruggevonden die nog altijd zichtbaar in het veld zijn. Het karrenspoor was de A28 van de Middeleeuwen tussen Drenthe en Friesland. De route is op oude kaarten terug te vinden tot 1715, maar is mogelijk nog ouder. Als u de paarse paaltjesroute wandelt van 8 km over het Doldersummerveld, komt u bij punt 3 het karrenspoor tegen. Dit onderwerp is ook te boeken in de vorm van een Escape kist, leuk voor 2-4 personen tijdens een borreltje of etentje. 

Elsjen Roelofs

1738 – 1767

Eerst je man vergiftigen, daarna een kindje ter wereld brengen in de gevangenis, uiteindelijk terechtstaan en ter dood veroordeeld worden. Dit alles overkwam Elsjen Roelofs in 1767. Samen met haar man Jan Albers woonde zij in Doldersum. Hij wilde verhuizen naar Wapse, Elsjen niet. Lees het verhaal van Elsjen in het bezoekerscentrum of koop het boek ‘Achtendertig nachten’ in de shop bij Grenzeloos. 

Cornelis de Vogel

1813 – 1850

Sinds 2021 zijn Eduard en Hellen (eigenaren Grenzeloos) al bezig met het bezoekerscentrum. Op dat moment niet wetende dat Hellen een nazaat is van Cornelis de Vogel. Een weesjongen die in 1824 uit Zeeland naar de kolonie is gekomen. Hellen kwam erachter dat ze een kolonistenverleden had, verweven met Riet en Rotan. Nieuwsgierig? Stap in het verhaal van Cornelis de Vogel, van wees tot werkpaard, dit zal grote indruk op u maken. Te vinden in het bezoekerscentrum.