Koloniën van Weldadigheid

Onderdeel van het unieke Unesco Werelderfgoed, én dichtbij Grenzeloos!

Ontdek de Koloniën van Weldadigheid

Verblijft u bij ons in het hotel? Dan begrijpen wij als geen ander dat u tijdens uw verblijf ook graag de mooie omgeving van Doldersum wilt ontdekken. Één van de vele dingen is de Koloniën van Weldadigheid ontdekken. De Koloniën van Weldadigheid staan bekend om hun unieke geschiedenis van armoedebestrijding in Nederland en Vlaanderen. Laat je verwonderen door de buitengewone landschappen met een krachtig en ongewoon verhaal. 

 

Het verhaal

Het is 1818. Een enorm groot deel van de Nederlandse bevolking leeft in armoede na de Franse bezetting. Generaal Johannes van den Bosch en zijn Maatschappij van Weldadigheid willen paupers in Nederland perspectief op een beter bestaan bieden. De Maatschappij richt daarom de Koloniën van Weldadigheid op. De vrije koloniën Frederiksoord, Willemsoord en Wilhelminaoord worden eerst opgezet. Daarna volgen de onvrije Koloniën Veenhuizen en Ommerschans. 

Uit het hele land wordt een groot aantal paupers naar de Vrije Koloniën van Weldadigheid gestuurd. Hier krijgt men een stukje grond om te bewerken om hard te werken in de landbouw. Erwordt ze discipline bijgebracht en de kinderen gaan naar school. Dit was het begin van een groots maatschappelijk experiment dat nog steeds zichtbaar is in het landschap en herkenbaar is aan de karakteristieke gebouwen in het unieke gebied. In 2021 zijn de Koloniën van Weldadigheid uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Meerdaags arrangement in het gebied

Nationaal Park Drents-Friese Wold | Bij Grenzeloos - Drenthe

De omgeving van Grenzeloos heeft veel te bieden: de rijke historie van de Koloniën waarmee prachtige landschappen en monumenten gepaard zijn. Maar ook uitgestrekten heiden en bossen met verzorgde wandel- en fietspaden. Bovendien ligt het hotel oa. op fietsafstand van Giethoorn en vlechtdorp Noordwolde. Wij adviseren u voor de complete beleving een meerdaags verblijf in het gebied. Kijk tussen onze arrangementen voor het verblijf naar uw wens. Een voorbeeld 5-daags verblijf kan zijn:

Dit is een greep uit de mogelijke activiteiten die er te doen zijn rondom Grenzeloos. In ons nieuwe Bezoekerscentrum geven wij u alle nodige informatie over de omgeving mee, waarmee u uw activiteiten op maat kunt samenstellen.

Bezienswaardigheden vlakbij Doldersum

Er is ongelooflijk veel te doen in Drenthe voor zowel jong als oud. In de buurt van Grenzeloos zijn dan ook tientallen leuke uitjes te vinden. Al onze favorieten vindt u hieronder:

otter

Koloniën van weldadigheid

Op nog geen 8 kilometer van Doldersum vindt u het unieke gebied van de Koloniën van Weldadigheid. Bezoek het museum de Proefkolonie of bekijk de unieke monumenten in het gebied. 

Gevangenismuseum Veenhuizen | dichtbij Grenzeloos

Het Nationaal Gevangenismuseum

Een uniek en interactief museum over misdaad en straf van 1600 tot aan het heden. Hoe zijn de normen en waarden door de jaren heen veranderd en hoe kijk jij hier tegenaan? 

Vlechtmuseum in Noordwolde | uitjes dichtbij Grenzeloos

Vlechtmuseum Noordwolde

Het Nationaal Vlechtmuseum vertelt het bijzondere en unieke verhaal van het vlechten in de Desperado Kolonie Noordwolde. Een verhaal dat kenmerkend is voor deze streek.  

Giethoorn vlakbij Grenzeloos en Zo

Het unieke Giethoorn

Een prachtig Drents dorpje, bekend om het gebruik van kanalen in het dorp. Ga hier zelf het water op in één van de bootjes en ontdek het drop. 

 

Translate »