Genoeg te beleven

Per fiets of te voet, in Drenthe vindt u de leukste routes in de mooiste omgeving.

Ontdek de omgeving in Drenthe

Verblijft u bij ons in de slaapaccomodatie? Dan begrijpen wij als geen ander dat u tijdens uw verblijf ook graag de mooie omgeving van Doldersum wilt ontdekken. Doordat onze locatie tussen twee bosrijke gebieden met een unieke flora en fauna ligt, is er voldoende te beleven. Om u een idee te geven van alle mogelijkheden hebben wij hieronder de mooiste wandel- en fietsroutes in het gebied samengesteld. 

De Maatschappij van Weldadigheid en Nationaal Park Drents-Friese Wold

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een groot natuurgebied op de grens van de provincies Friesland en Drenthe. Het ruim 6.000 hectare grote Nationale Park bestaat uit bos, heide en stuifzanden. Belangrijke plaatsen aan de randen van het park zijn de dorpen Appelscha in Zuidoost-Friesland en Doldersum, Diever, Hoogersmilde, Wapse en Vledder in Drenthe. Voor wie aan 6.000 hectare Drents-Friese Wold en de honderden hectaren bos van de Maatschappij van Weldadigheid niet genoeg heeft, zijn er de Weerribben, het Dwingelderveld, het Fochteloërveen, de Lendevallei en het Landgoed de Eese. Allemaal op een steenworp afstand. Bekijk hier alvast een stukje van het Drents-Friese Wold.

Het Drentse landschap

Doldersumse veld

Het karakter van het Drentse landschap is in belangrijke mate beïnvloed door de esdorpencultuur. Grote delen zoals het Doldersummerveld, Aekingerzand en Wapserveld werden eeuwenlang door de boeren uit de omliggende dorpen gebruikt voor het begrazen door schapen. Door deze eeuwenlange begrazing en het afsteken van plaggen voor de potstalcultuur, werden mineralen afgevoerd en verschraalden grote delen van de zure zandgrond. Op die plaatsen ontstonden heidevelden en soms stuifzand. Het Aekingerzand bij Appelscha heet daarom in de volksmond ook wel de ‘Kale duinen’.

Met name op die stuifzanden ontstonden kleine heuvels en duinen. Later, in de 19e eeuw na de uitvinding van kunstmest, werden die stuifzanden en heideterreinen bebost. Men plantte er inheemse soorten als eiken en grove dennen, maar ook uitheemse soorten als Douglas, Amerikaanse eik of Japanse larix.

De Vledder Aa heeft een bijzondere plek in dit Nationaal Park. Deze beek is de enige in Nederland die zijn bovenloop volledig in een natuurlijke omgeving heeft liggen. In de jaren 2002 en 2003 is gewerkt aan natuurherstel van de bovenloop van deze beek.

De omgeving van Doldersum

Wilt u meer weten over de omgeving waarin Grenzeloos zich bevindt? Lees dan snel hieronder alles over de cultuurhistorie, de flora en fauna en de natuurbeheerders. 

 

steenformatie

De cultuurhistorie

Grote delen van het gebied speelden een belangrijke rol in de esdorpencultuur. Maar er nog veel oudere sporen van bewoning. Zo ligt er bij Diever een hunebed aan de rand van het park. Niet ver van Doldersum liggen een paar grafheuvels en op diverse plaatsen zijn sporen van bewoning uit het Neolithicum (late steentijd) en de ijzertijd gevonden. Midden in het park, vijf kilometer van Diever, ligt zelfs een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog.

Volg de sporen van het gedachtegoed van de generaal Johannes van den Bosch via deze website.

Ree

De Flora en Fauna

Zo’n groot aaneengesloten natuurgebied biedt ruimte aan diverse soorten planten en dieren. Bijzonder om te benoemen zijn:

Fauna: boommarter, steenmarter, adder, ringslang, gladde slang, hazelworm, kamsalamander, levendbarende hagedis, ree, raaf, zwarte specht, groene specht, grote bonte specht, buizerd, wespendief, havik.

Flora: stekende wolfsklauw, klokjesgentiaan, zonnedauw, lavendelhei.

Drentse Heide

De natuurbeheerders

Er zijn vier belangrijke natuurbeheerders in deze omgeving:

Bezienswaardigheden vlakbij Doldersum

Er is ongelooflijk veel te doen in Drenthe voor zowel jong als oud. In de buurt van Grenzeloos zijn dan ook tientallen leuke uitjes te vinden. Al onze favorieten vindt u hieronder:

otter

Koloniën van weldadigheid

Op nog geen 8 kilometer van Doldersum vindt u het unieke gebied van de Koloniën van Weldadigheid. Bezoek het museum de Proefkolonie of bekijk de unieke monumenten in het gebied. 

grote hunebed vlakbij Grenzeloos en Zo

Het Drents Museum

Meer leren over de provincie Drenthe en zijn geschiedenis? Het Drents Museum is een gezellig uitje voor de hele familie.

 

 

schaatsen op een binnenijsbaan

Thialf Heerenveen

Stap zelf op het ijs in de bekendste schaatsarena van het land of bezoek één van de evenementen. 

 

 

Giethoorn vlakbij Grenzeloos en Zo

Het unieke Giethoorn

Een prachtig Drents dorpje, bekend van het gebruik van kanalen in het dorp. Ga hier zelf het water op in één van de bootjes en ontdek het drop.

 

 

Translate »