Maatschappij van Weldadigheid

Op deze pagina worden eerst de fietsroutes getoond en daarna de wandelroutes. Bij alle routes worden twee mogelijkheden geboden. Door op de titel van de route te klikken, kunt u het pdf-boekje van de route downloaden.  

De QR-code is van de spacetime layer app, als u deze wilt gebruiken moet u eerst de spacetime layer app downloaden op uw telefoon. Als u de QR code scant wordt u meteen naar de spacetime layer app geleid. Dan krijgt u als eerst de informatie over de route te zien. Als u dan naar onder scrolt ziet u de verschillende tussenstops. Druk op de knop ‘gebruik op de kaart’ om de route te kunnen zien. Wilt u de route volgen terwijl u fietst of wandelt, klik dan rechtsboven op volgen. 

 

Fietsroutes bij het verhaal van Maatschappij van Weldadigheid

De hieronder weergegeven fietsroutes starten en eindigen in Doldersum. U kunt de namen van de routes herkennen van routes van Weldadig Oord, we hebben hier een aanpassing in gedaan, zodat u vanaf ons bezoekerscentrum makkelijk kunt vertrekken. De routes zijn hierdoor wat langer dan de oorspronkelijke routes. 

heideveld nabij Grenzeloos en Zo

Fietsroute – Museumroute – 28,4 km

Deze route brengt u langs ‘De schatkamers van Westerveld’. Breng een bezoek aan het Zeemuseum Miramar en Museum Valse Kunst in Vledder, het OERmuseum in Diever en Museum de Proefkolonie in Frederiksoord. Vier uiteenlopende musea die van uw fietstocht, door de prachtige Drentse dorpen en natuur, een ware belevenis maken. Natuur en cultuur komen hier samen!

vijf koeien nabij Grenzeloos en Zo

Fietsroute l Weldadig Rondje l 49,6 km

Deze fietstocht gaat langs de bijzondere monumenten in de Vrije Koloniën van Weldadigheid en brengt je onder andere naar Doldersum, Vledder, Frederiksoord en Wilhelminaoord. Ook kom je onderweg in verschillende Desperado Koloniën.

Heide nabij Grenzeloos en Zo

Fietsroute – van Bajes tot Bajes – 67,7 km

Deze indrukwekkende fietsroute brengt je van Hoeve Boschoord naar het monumentale Veenhuizen. Onderweg fiets je door het prachtige natuurgebied van het Drents-Friese Wold en het Fochteloërveen. Cultuur en natuur komen hier samen!

koeien nabij Grenzeloos en Zo

Fietsroute – Doldersum – van Kolonie III naar Hollands Venetie – 69,9 km

Een geweldige route die je voert langs Willemsoord (Kolonie III), door het Nationaal Park Weerribben-Wieden naar Giethoorn. Fiets door een prachtig natuurgebied en maak kennis met het unieke verhaal van de Koloniën van Weldadigheid.

heideveld nabij Grenzeloos en Zo

Fietsroute – Doldersum – Pad van de paupers – 85,6 km

Dit is een prachtige fietsroute langs de Weerribben-Wiede, Blokzijl en Kolonie III. Zo’n 200 jaar geleden kregen de paupers uit de steden in de Koloniën van Weldadigheid een kans om een nieuw leven op te bouwen. Het Pad van de Paupers volgt de reis die ze maakten via Blokzijl naar Willemsoord. 

Qr-code Kolonie en Lindevallei

Fietsroute l Kolonie en de Lindevallei l 61,7 km

Deze route is van de Koloniën van Weldadigheid en deze laat het verhaal zien van de Kolonie en de Lindevallei. De route brengt u door drie provincies: Drenthe, Overijssel en Friesland. Het is heerlijk struinen door water en bos. 

Heide nabij Grenzeloos en Zo

Fietsroute – Doldersum – Terug naar de oertijd _ 45,4 km

Deze route brengt je naar het natuurgebied Holtingerveld. Een prachtig oerlandschap dat gekneed is door ijs en oorlog. Al duizenden jaren zwerven hier mensen over de heide. Eerst om voedsel te zoeken, later om vee te weiden. Tegenwoordig trekken de herders met de schaapskudde de heide op. Een prachtig spektakel. Nog altijd zijn de restanten van het vliegveld te zien dat in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter werd aangelegd. En natuurlijk mag een bezoek aan de Havelter hunebedden niet ontbreken.

Wandelroutes bij het verhaal van Maatschappij van Weldadigheid 

Qr-code Sterrebosroute

Wandelroute Doldersum – Sterrebosroute – 17,2 km

Deze wandelroute brengt u door het Sterrebos, oorspronkelijk onderdeel van het landgoed Westerbeeksloot in Frederiksoord. Dit Sterrebos gaf meer aanzien aan Huis Westerbeek. Het was een houtproductiebos en had een jachtfunctie; vanuit de Droge Kom kon het wild dat van en naar de Natte Kom ging, worden geobserveerd en op de paden worden bejaagd.

vijf koeien nabij Grenzeloos en Zo

Wandelroute Het verhaal van monument Doldersum – 7,4 km

Deze wandelroute brengt u langs verschillende monumenten van de Maatschappij van Weldadigheid. U komt als het ware in het ‘buitenmuseum’ van de Koloniën van Weldadigheid. 

Heide nabij Grenzeloos en Zo

Wandelroute Over het turf van vrouwenveld – 13 km

Deze wandelroute brengt u over het Doldersummerveld, het Vrouwenveld en het Landgoed Boschoord naar de Drentse dorpen Zorgvlied en Doldersum. Zo’n 200 jaar geleden werkten hier de vrouwen in het hoogveen van Vrouwenveld om turf, dat hier gestoken werd, te keren om te drogen. Een prachtige route door de bossen, over de heide, langs plateauduinen en vennen.

 

Translate »