Kom heerlijk wandelen in de Drentse natuur

Drenthe biedt oneindig veel wandelroutes in een gevarieerd landschap. Welke wandelpaden gaat u vandaag ontdekken?

Mooie wandelroutes start u bij Grenzeloos in Doldersum!

Doldersum ligt midden in het Drents-Friese Wold en tegen de Maatschappij van Weldadigheid aan. Vanuit het bezoekerscentrum kunt u ideeën opdoen. Grenzeloos ligt gelegen aan het wandelknooppuntengebied. Het is de perfecte locatie om uw wandeling te starten en te eindigen.  Uw auto kunt u gratis op ons parkeerterrein zetten. 

Wandelroutes rond Doldersum

In Nederland zijn er nog maar een beperkt aantal écht stille plekjes. Vanuit de verhalen die wij het bezoekerscentrum tonen, hebben we mooie wandelroutes gemaakt. Hieronder vindt u de manier hoe u in het bezit komt van deze prachtige wandelroutes. 

Bij alle routes worden twee mogelijkheden geboden. Door op de titel van de route te klikken, kunt u het pdf-boekje van de route downloaden.  

De QR-code is van de spacetime layer app, als u deze wilt gebruiken moet u eerst de spacetime layer app downloaden op uw telefoon. Als u de QR code scant wordt u meteen naar de spacetime layer app geleid. Dan krijgt u als eerst de informatie over de route te zien. Als u dan naar onder scrolt ziet u de verschillende tussenstops. Druk op de knop ‘gebruik op de kaart’ om de route te kunnen zien. Wilt u de route volgen terwijl u wandelt, klik dan rechtsboven op volgen. 

Ommetje Doldersum  3,7 km

Een heerlijk rondje wandelen, door dorp Doldersum.
Het is constant verhard fietspad waar u over wandelt. Een autoluwe weg. Honden kunnen aangelijnd meewandelen.

Wandelroute – Rondje Urnenveld –  6,4 km

 Het Koelingsveld en Brouwersveld vormen een aaneengesloten natuurterrein.
In het Koelingsveld ligt een van de grootste urnenvelden van Noordwest-Europa met grafheuvels uit de late bronstijd en ijzertijd. Het grafveld is vanaf de late bronstijd, 1100 voor Christus, in gebruik genomen toen men voor het eerste overging op lijkverbranding. Het terrein is in 1937 volledig afgegraven, daarin werden urnen gevonden meer dan 340 stuks. Buiten het terrein liggen 2 grafheuvels, de Majoor en Generaal.

Het verhaal van het monument Doldersum – 7,4km

De stichting heeft deze unieke wandeling samengesteld in 2014, om stil te staan bij 70 jaar gedenken. Op 8 september 2014 was het 70 jaar geleden dat het hol werd gevonden waar 9 jongens zich schuil hielden. De wandeling begint en eindigt op de Brink in Doldersum en voert langs de plekken waar de verschillende holen hebben gezeten. De holen zijn herkenbaar door gele paaltjes met het logo van de stichting.

Doldersum – Doldersummerveld – 8 km

 

Deze prachtige route loopt door Doldersum en langs het Doldersummerveld. Onderweg komt u langs de Sophiahoeve, de oorlogsmonumenten, de Maatschappij van Weldadigheid en nog meer bezienswaardigheden.

Doldersum – Vledderhof – Vledder -11,6 km

Via het Urnenveld (grootste van Europa), komt u langs landgoed Vledderhof. Landgoed Vledderhof maakt deel uit van een uitgestrekt natuurreservaat dat onderdeel is van het Drents Friese Wold dat tezamen ruim 5000 hectare natuur bestrijkt. Omstreeks 1920 heeft het landgoed zijn huidige vorm en omvang gekregen. Jonkheer van Vredenburgh gat het in 1932 de naam Vledderhof.

Wandelroute – Over het turf van Vrouwenveld – 13 km

Deze wandelroute brengt u over het Doldersummerveld, het Vrouwenveld en het Landgoed Boschoord naar de Drentse dorpen Zorgvlied en Doldersum. Zo’n 200 jaar geleden werkten hier de vrouwen in het hoogveen van Vrouwenveld om turf, dat hier gestoken werd, te keren om te drogen. Een prachtige route door de bossen, over de heide, langs plateauduinen en vennen.

Wandelroute – Doldersum – Lange Poel – 15,7 km

De route Doldersum – Lange Poel gaat langs de dorpen Boschoord, Zorgvlied en Wateren. Verder kom je nog langs het Canadameer, het informatiecentrum Huenderhoeve en de Schaapskooi Drents-Friese Wold. De wandelroute Doldersum- Lange Poel gaat dwars door het natuurgebied Drents-Friese Wold. 

Wandelroute – Doldersum – Zorgvlied – Boschoord – 16,8 km

Als u van de natuur houdt is dit een perfecte wandelroute. De route gaat door het nationaal park Drents-Friese Wold. Ondertussen komt u ook langs de uitkijktoren Doldersummerveld. Hier heeft u een prachtig uitzicht over het veld.

Wandelroute – Doldersum – Sterrebos – 17,2 km

Deze wandelroute brengt u door het Sterrebos, oorspronkelijk onderdeel van het landgoed Westerbeeksloot in Frederiksoord. Dit Sterrebos gaf meer aanzien aan Huis Westerbeek. Het was een houtproductiebos en had een jachtfunctie; vanuit de Droge Kom kon het wild dat van en naar de Natte Kom ging, worden geobserveerd en op de paden worden bejaagd.

Qr-code Sterrebosroute

Wandelroute – Noordwolde – Doldersum- 18,1 km

Deze route is perfect voor de wandelaars die een mooie wandeltocht willen lopen maar die niet te lang is. De tocht begint in Doldersum en loopt naar het dorp Noordwolde en weer terug naar Doldersum. Ondertussen komt u nog door Oosterstreek, Boijl & Boschoord.

Wandelroute – Doldersum – Berkenheuvelgebied – Wapserveld – 19,4 km

Deze route is ideaal voor de natuurliefhebbers. De route gaat namelijk door het Berkenheuvelgebied en het Wapserveld. 

Wandelroute – Doldersum – Frederiksoord – Urnenveld – 20 km

Langs het Urnenveld (grootste van Europa) naar  Frederiksoord (hart van Maatschappij van Weldadigheid). Een wandeling met een verhaal, ga het ontdekken en beleef.

Wandelroute – Knapzakroute Zorgvlied Doldersum – 21 km 

Deze Knapzakroute brengt je door de uitgestrekte bossen en heidevelden van Zuidwest-Drenthe. Onderweg maak je op allerlei plaatsen kennis met de negentiende-eeuwse geschiedenis van het gebied waarin de Maatschappij van Weldadigheid de hoofdrol vervulde.
Zo besloot de Maatschappij om in het dorp Zorgvlied een Landbouw-kundig Instituut op te richten. Hier zouden de kinderen van kolonisten, als ze goed konden leren, van de Maatschappij de kans krijgen om later opzichter te worden. In de praktijk kwam er echter niet al te veel van deze goede bedoelingen terecht.

Translate »