Genoeg te beleven

Per fiets of te voet, in Drenthe vindt u de leukste routes in de mooiste omgeving.

Grenzeloos beleven doet u in de Drentse natuur

Wanneer u bij ons in de slaapaccommodatie verblijft, of wanneer u de prachtige Drentse omgeving wilt ontdekken is er veel te doen. Onze locatie ligt tussen twee bosrijke gebieden met een unieke flora en fauna. Hieronder ziet u de mooiste wandel- en fietsroutes in het gebied. 

De Maatschappij van Weldadigheid en Nationaal Park Drents-Friese Wold

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een groot aaneengesloten natuurgebied op de grens van de Nederlandse provincies Friesland en Drenthe. Het ruim 6000 hectare grote Nationale Park bestaat uit bos, heide en stuifzanden. Belangrijke plaatsen aan de randen van het park zijn de dorpen Appelscha in Zuidoost-Friesland en Doldersum, Diever, Hoogersmilde, Wapse en Vledder in Drenthe. Voor wie aan 6.000 hectare Drents-Friese Wold en de honderden hectaren bos van de Maatschappij van Weldadigheid niet genoeg heeft, zijn er de Weerribben, het Dwingelderveld, het Fochteloërveen, de Lendevallei en het Landgoed de Eese. Allemaal op een steenworp afstand. Bekijk hier alvast een stukje van het Drents-Friese Wold.

Het landschap

Doldersumse veld

Het karakter van het gebied is in belangrijke mate beïnvloed door de esdorpencultuur. Grote delen zoals het Doldersummerveld, Aekingerzand, Berkenheuvel en Wapserveld werden eeuwenlang door de boeren uit de omliggende dorpen gebruikt voor het begrazen door schapen. Door deze eeuwenlange begrazing en het afsteken van plaggen voor de potstalcultuur, werden mineralen afgevoerd en verschraalden grote delen van de zure zandgrond. Op die plaatsen ontstonden heidevelden en soms stuifzand. Het Aekingerzand bij Appelscha heet daarom in de volksmond ook wel de ‘Kale duinen’.

Met name op die stuifzanden ontstonden kleine heuveltjes of duintjes. Later, in de 19e eeuw, na de uitvinding van kunstmest, werden die stuifzanden en heideterreinen (of ‘woeste gronden’) bebost. Men plantte er inheemse soorten als eiken en grove dennen, maar ook uitheemse soorten als Douglas, Amerikaanse eik of Japanse larix.

De Vledder Aa neemt een bijzondere plaats in in dit Nationaal Park. Deze beek is de enige in Nederland die zijn bovenloop volledig in een natuurlijke omgeving heeft liggen. In de jaren 2002 en 2003 is gewerkt aan natuurherstel van de bovenloop van deze beek.

steenformatie

De cultuurhistorie

Grote delen van het gebied speelden een belangrijke rol in de esdorpencultuur. Maar er zijn al veel oudere sporen van bewoning. Bij Diever ligt een hunebed aan de rand van het park. Niet ver van Doldersum liggen een paar grafheuvels en op diverse plaatsen zijn sporen van bewoning uit het Neolithicum (late steentijd) en de ijzertijd gevonden. Midden in het park, vijf kilometer van Diever, ligt een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog.

Voel de sporen van het gedachtegoed van de generaal Johannes van den Bosch via deze website

Ree

De Flora en Fauna

Zo’n groot aaneengesloten natuurgebied biedt ruimte aan diverse soorten planten en dieren. Bijzonder om te noemen zijn:

Fauna: boommarter, steenmarter, adder, ringslang, gladde slang, hazelworm, kamsalamander, levendbarende hagedis, ree, raaf, zwarte specht, groene specht, grote bonte specht, buizerd, wespendief, havik.

Flora: stekende wolfsklauw, klokjesgentiaan, zonnedauw, lavendelhei.

Drentse Heide

De natuurbeheerders

Er zijn vier belangrijke natuurbeheerders in deze omgeving:

Bezienswaardigheden

Er is ongelooflijk veel te doen in Drenthe. In de buurt van Grenzeloos zijn ook leuke uitjes. Onze tips:

otter

Koloniën van weldadigheid

Op geen 8 kilometer van Doldersum vindt u het unieke gebied van de Koloniën van Weldadigheid. Bezoek museum de Proefkolonie of bekijk de unieke monumenten in het gebied. 

grote hunebed vlakbij Grenzeloos en Zo

Het Drents Museum

Meer leren over de provincie Drenthe en zijn geschiedenis? Het Drents Museum is een gezellig uitje voor de hele familie.

 

 

schaatsen op een binnenijsbaan

Thialf Heerenveen

Stap zelf op het ijs in de bekendste schaatsarena van het land of bezoek een van de evenementen. 

 

 

Giethoorn vlakbij Grenzeloos en Zo

Het unieke Giethoorn

Een prachtig Drents dorpje, bekend van het gebruik van kanalen in het dorp.